Skip to main content

ASIS kunskap - Säkerhet och mänskliga rättigheter

mon08nov17:00mon19:00ASIS kunskap - Säkerhet och mänskliga rättigheter

Event Details

Måndagen den 8 november har vi nöjet att bjuda in er till ett event på temat säkerhet och mänskliga rättigheter. Huvudtalare kommer vara Richard Möller, vice VD på säkerhetsföretaget Vesper Group och Jonas Westerlund från Utrikesdepartementet.

Alla känner till att det historiskt har funnits mindre nogräknade privata säkerhetsföretag som begått övergrepp under uppdrag i högriskländer. Sedan drygt tio år pågår därför ett världsomspännande arbete för att branschen ska arbeta med respekt för mänskliga rättigheter, både inom FN och det internationella organet International Code of Conduct Association, ICoCA. Läs gärna mer om IcoCA https://icoca.ch/

Från säkerhetsföretaget Vesper Group kommer Richard Möller att berätta om hur de arbetar med social hållbarhet och mänskliga rättigheter. Vesper var ett av de första bolagen som certifierades inom ICoCA och är sedan starten 2004 en uppskattad personskyddsleverantör åt både regeringskanslier, företag och biståndsorganisationer i några av världens farligaste länder.

Jonas Westerlund är svensk diplomat med en lång karriär från tjänstgöring i konfliktländer. Jonas har också varit styrelseledamot i ICoCA som verkar för säkerhetsföretagens efterlevnad av mänskliga rättigheter och internationell humanitär rätt.

Evakueringen från Kabul
När talibanerna intog Kabul i augusti evakuerade Sverige den utsända personalen och ytterligare 1100 personer. Jonas Westerlund var chef för UD:s evakueringsinsats och Richard Möller insatschef för Vespers säkerhetsoperatörer, som stöttade svenska myndigheterna på plats i Kabul. Vi avsätter även litet tid för deras berättelse kring evakueringen.

Det blir heller inte sämre av att vi för första gången på länge bjuder in till fysiskt event men där man också har möjlighet att delta digitalt för att nå ut till så många som möjligt.

 

Stort tack till Företagsuniversitetet som är sponsor för eventet

När: Måndagen 8 november kl 17:00-19:00
Var: Företagsuniversitetets nya lokaler på Vasagatan 28, Stockholm
Anmälan: program@asis.se Senast 2021-11-04 OBS! Begränsat antal platser.
Välkomna
Styrelsen ASIS Sverige

more

Time

8 November, 2021 17:00 - 19:00(GMT+02:00)

Location

Företagsuniversitetet

Vasagatan 28

Other Events

Företagsuniversitetet

Get Directions