Skip to main content

Säkerhet och Trygghet i Skolan: En Dagskonferens

By 30 April, 2025Event, Information, Nyhet

Säkerhet och Trygghet i Skolan: En Dagskonferens

Den 25 april 2025 hölls en viktig konferens om säkerhet och trygghet i skolan, organiserad av AR Media och Säkerhet för Näringsliv & Samhälle (SNOS). Dagen inleddes med en introduktion av Markus Lahtinen, ordförande för SNOS och även vice ordförande i ASIS International – Sweden Chapter.

Första talaren, Jale Poljarevius, underrättelsechef för Polismyndigheten i region Mitt, delade sitt perspektiv på hur säkra skolor bidrar till den allmänna tryggheten i samhället. Han betonade att väl fungerande skolor är en grundpelare för ett tryggt samhälle.

Kaj Majuri, rektor på Trångsundsskolan, redogjorde för skolskjutningen som inträffade 2024 och hur skolan hanterade händelsen. Han fokuserade på kommunikationsfrågor och delade med sig av lärdomar och åtgärder som vidtagits för att förbättra säkerheten.

Anna Olskog, förbundsordförande för Sveriges Lärare, presenterade aktuella undersökningar som visar på en ökning av hot och våld i skolor. Hon efterlyste en bredare samverkan mellan olika samhällsaktörer för att stärka det förebyggande arbetet.

Efter detta fortsatte programmet med en presentation från delar av dagens sponsorer om tekniska säkerhetslösningar för skolor. Exempel på dessa inkluderar appbaserade larm- och kommunikationssystem, passersystem, lås&larm samt olika kamera och detektorlösningar.

Petra Johnsson, säkerhetskoordinator i Malmö stad, diskuterade betydelsen av säkerhetssystem i skolor och hur dessa har utvecklats för att skydda elever och personal.

Jörgen Stenquist från Pinkerton delade med sig av erfarenheter från USA och betonade vikten av utbildning för att minska risker och vara förberedd vid allvarliga incidenter.

Sebastian Caicedo Gordh från Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) gick igenom rättsläget kring kamerabevakning i skolor och de pågående lagutredningarna inom området.

Jan Kavlemo, med bakgrund inom personskydd och insatsstyrkor, gav en djupare inblick i fenomenet skolskjutningar och hur skolor och samhället kan arbeta förebyggande samt bättre förstå och reagera på tidiga signaler såsom utanförskap, upplevd mobbing och läckage.

Elin Bjarnhagen tog vid och delade på ett engagerande sätt sina erfarenheter från en våldsam händelse i Sala kommun och betonade vikten av samordning och utvärdering samt att i förberedelser våga sätta tydliga regler för det egna arbetet i policys och riktlinjer. Hon betonade också tydligt att den som är mitt i, och djupt påverkad av, krisen måste få hjälp med krisledning.

Konferensen avslutades med en sammanfattning av Markus Lahtinen, som tackade alla deltagare och talare för deras insatser

Deltagarna från ASIS International – Sweden Chapter fick till ett antal intressanta möten med deltagare på konferensen samt potentiellt ett antal intressen av medlemskap.