Skip to main content

En PSP® med energi!

Hej Fredrik, PSP® och säkerhetsspecialist och biträdande koncernsäkerhetschef på Göteborg Energi! 

Det känns extra kul att få belysa dig i denna artikel – och det är inte bara en ordvits. Du är en ASIS-medlem som utmärkt dig genom att delta och engagera dig i chaptrets olika aktiviteter, och vi gillar att ha tät kontakt med våra medlemmar. Nu ser vi fram emot att få veta lite mer om dig.

Du verkar ha ett starkt driv och ett stort intresse för säkerhet. Vad har du för bakgrund och hur ser din nuvarande roll ut?

Jag har arbetet med fysisk säkerhet i olika roller i 17 år. Under dessa år har jag arbetet som leverantör av fysisk säkerhet i roller som tekniker, behörig ingenjör och projektstöd för att sedan röra mig vidare till projektledare och säljstöd för säkerhetstekniska system så som perimeterskydd, kameraövervakningssystem, tillträdeskontrollsystem, larmsystem och olika integrationsplattformar i form av olika PSIM (Physical Security Information Management) system. I min nuvarande roll arbetar jag i en beställarorganisation som säkerhetsspecialist och biträdande koncernsäkerhetschef med ansvar för koncernens säkerhetsprogram för fysiska skydd kopplat till bland annat förebyggande, detekterande och hanterande åtgärder.

Du tog din PSP-certifiering förra hösten. Hur kommer det sig att du började studera för PSP?

Jag valde att studera PSP då jag ville bredda mig med kunskap kring fysisk säkerhet ur ett globalt perspektiv. I en värld i ständig rörelse där människor rör på sig och företag etablerar sig på olika kontinenter så gäller det att prata samma språk genom att förstå terminologi och metoder för att underlätta samarbeten och utbyten. ASIS PSP certifiering är också ett utmärkt verktyg för att bygga nätverk med andra PSP och dessutom ett kvitto på den kunskap du besitter.

Varför tycker du att man ska certifiera sig? Hur har det varit för dig?

PSP har öppnat dörrar för mig till ett nätverk jag inte tidigare haft. Det ger mig också en förståelse för utmaningar och andra perspektiv vilket hjälper mig i mitt dagliga arbete som kravställare och bidragare av ett fungerande arbetssätt inom säkerhetsområdet fysiskt skydd.

Vad skulle du säga till de som funderar på att certifiera sig inom fysisk säkerhet?

Jag rekommenderar alla som arbetar med fysisk säkerhet att ta sig an utmaningen att studera för PSP. Certifieringen kommer ge dig en skjuts framåt i karriären samtidigt som du har ett mycket brett nätverk av andra PSP som kan stötta dig och bidra med andra perspektiv. Re-certifieringen var tredje år bidrar dessutom till att du håller dig aktiv och involverad på ämnet genom att samla CPE via till exempel föreläsningar, webbinarium och kurser. Dessutom är ASIS en fantastisk organisation där det finns näst intill oändligt med kontakter för nätverkande.

Apropå nätverkande, du har även haft ett internationellt uppdrag för ASIS, vill du berätta mer om det?

Ja, jag fick under januari en förfrågan från ASIS Certification Department att som 1 av totalt 12 personer globalt delta i ”Item Writing” för PSP-certifieringen. Självklart såg jag det som något mycket intressant och ville inte missa chansen att delta. Uppdraget pågick till mitten av mars och bestod i att ta fram nya provfrågor baserade på referenslitteraturen. Det var en lärorik process och kul att under workshops knyta kontakt med olika PSP från andra delar av Europa, Sydamerika och USA.

Utveckling och utmaningar är något du verkar brinna för. Det ska bli kul att se vad du tar dig an härnäst. Tack för att vi fick intervjua dig och tack för dina eftertänksamma svar. Det du säger om kommunikation och ett gemensamt ‘fackspråk’ är så sant. När man lärt sig det får man en fin grund för samarbeten, och det är kul att höra att du hittat ett nätverk via ASIS som är givande för dig.

Kristiina Mellin, CPP®, PCI®, PSP®

Ordförande ASIS International Chapter 197 Sweden